Controls i League of Legends

Abilities

Din champions abilities er som standard fordelt ud på Q, W, E, R. For hver gang du stiger level, kan du vælge hvilken spell, du vil gå op i for at gøre den bedre. Den ability som du aktiverer på R bliver også kaldt for “ultimate”, og er som udgangspunkt din vigtigste ability. Du kan først gå op i din denne ability, når du er kommet i level 6.

Passive ability

Alle champions har også en passiv ability. At den er passiv betyder, at du ikke kan aktivere den manuelt. Enten er den konstant aktiv, eller også bliver den automatisk aktiveret, efter den har været på cooldown.

Det er altid godt at tjekke op på en champions passive skill, da du øger chancen for at få succes med den pågældende champ.

Summoner spells

Inden spillet begynder, kan du vælge mellem en række summoner spells. Hvis du er helt ny til LoL, vil dit udvalg af summoner spells stige, i takt med at du stiger level. Du kan vælge to forskellige summoner spells og disse aktivereres på D og F. Hvilke Summoner Spells der er idélle at vælge, afhænger i høj grad af, hvilken champion og hvilken position du spiller. Ligegyldigt hvilken position du spiller, bør den ene af dine Summoner spells være Flash, da denne spell både kan benyttes til at engage enemies og slippe væk.

Herunder får du en oversigt over, hvilke Summoner spells (udover Flash) der typisk egner sig godt til de forskellige postioner:

Top lane

Som top lane vil man typisk vælge en kombination af Teleport og Flash. Teleport er oplagt fordi, at man i Top spiller 1 mod 1 og det er den lane der er længst væk. Teleport kan hjælpe dig med at komme hurtigt tilbage i lanen, når du har været tilbage for at købe, eller er blevet dræbt. På den måde misser du så få minion waves som muligt. Derudover er Teleport god i forbindelse med team fights og ganks, da du kan teleporte til både minions og wards.

Mid lane

Når du spiller Mid lane, er det en god idé at køre med Ignite som Summoner spell. Ignite kan hjælpe dig med at få din enemy ned i health - og føre til et kill, hvis den bliver brugt på det rette tidspunkt. Denne Summoner spell er oplagt som Mid laner, fordi det er en uhyre vigtig position, som kan afgøre udfaldet af gamet. Derfor er det godt at have ekstra damage ved hånden.

Bot Lane

Spiller du ADC (Attack Damage Carry) er Health typisk et godt valg. Her kan du nemlig få det ekstra health-boost du har brug for, enten når du chaser en enemy, eller forsøger at slippe væk.

Spiller du derimod Support er det dit job at beskytte din ADC samt hjælpe med at skabe kills. To Summoner spells som egner sig særdeles godt til dette er henholdsvis Barrier og Exhaust. Barrier kan du bruge det til at beskytte din ADC eller dig selv, mens Exhaust kan bruges til at slowe en enemy, hvilket kan fremme et kill.

Jungle

I Jungle er Smite et must have. Med Smite bliver det meget lettere for dig at farme i jungle, eftersom at du kan yde damage på monstre med Smite, samtidig med at den yder lifesteal, hvilket vil sige at du for en procentandel af dit liv tilbage.

Pings

Når spillet er i gang, kan du pinge (alarmere) dine holdkammerater. Der findes fire basale pings:

 • Enemy missing
 • Assist me
 • On my way
 • Danger

Måden hvorpå du pinger er ved at pege det sted på mappet, hvor du vil pinge, hvorefter du holder G nede og trækker musen i den retning, som svarer til den kommando, du gerne vil give dine teammates.

Fire basale pings i LoL

Recall

Hvis du vil tilbage til basen (evt. for at købe eller regenerere health/mana), så kan du altid trykke B. Når du trykker B, recaller du tilbage til basen.

Det tager 8 sekunder at recalle. Hvis du tager damage, inden de 8 sekunder er gået, bliver dit recall annulleret. Derfor er det vigtigt, at du er ude for fare, når du recaller.

poppy som er i gang med recall

Mini-map

Nederst i højre hjørne finder du dit mini-map. Ved at klikke dig rundt på mini-mappet kan du få et hurtigt overblik over, hvordan dine teammates klarer sig i deres lanes.

Du kan også benytte minimappet til at pinge dine teammates. Dette er typisk den mest effektive måde at gøre dine teammates opmærksom på farezoner, gode muligheder for at engage osv.

For at pinge på mini-mappet skal du blot venstreklikke der på mappet, hvor du gerne vil pinge, mens du trykker G, hvorefter du vælger den kommando, du vil pinge.

Illustration af mini-map i League of Legends

Scoreboard

Når du er in game, kan du få scoreboardet frem ved at holde Tab inde. Her får du det komplette overblik over, hvordan det går dit hold, og hvordan det går modstanderholdet. Følgende punkter kan du se på alle spillere i gamet:

 • Kills/Deaths/Assists
 • Samlede antal kills for hvert hold
 • Items
 • Level
 • Summoner spells (og om de er på cooldown)
 • Valg af runes
 • Valg af ward (trinkets)
 • Antal turrets destrueret
 • Cooldown på jungle buffs

Overblik over score i League of Legends