Lær om Våben & Items i Fortnite

Få kendskab til hvordan våben og items fungerer i Fortnite.

Introduktion

Som nævnt dropper man ned på map’et med intet andet end et harvesting tool. Derfor er det vigtigt at have en god idé om, hvad de forskellige våben og items har af styrker og svagheder, da man ikke altid kan finde en Rare Pump og en Legendary SCAR som det første. Men hvad betyder ”Rare”, og hvad er en ”SCAR”? Lad os starte med det første:


Rarities

I Fortnite er alle våben og items inddelt efter såkaldte ”rarities”, der med farver betegner, hvor god en ting er. Listen går fra common, der er værst - til legendary, der er bedst. Se listen nedenfor:

 • Common – grå
 • Uncommon – grøn
 • Rare – blå
 • Very Rare – lilla
 • Legendary – orange

Alle våben har forskellige rarities. Du kan fx være heldig at finde en blå, rare AR, og der vil du altid få en fordel ved at smide din grønne, uncommon AR og samle den nye op. Det kan altså altid betale sig at holde øje med farverne på de ting, man samler op.


Våben

Fortnite byder som sagt på en lang række af våben, der passer til forskellige play styles. Her følger en gennemgang af dem inddelt i kategorier.

Shotguns

Er som bekendt en gruppe af våben, der bedst fungerer tæt på. I denne kategori har vi Pump Shotgun, der skyder langsomt, men skader meget. Dernæst har vi Tactical Shotgun, der skyder hurtigere, men skader mindre per skud. Midt imellem de to ligger Heavy Shotgun på både skade og fire rate. Den nye spiller vil som regel foretrække Tactical Shotgun, men man kan med fordel skifte til Pump eller Heavy, da disse har en mindre TTK (Time to Kill).

shotgun-i-fortnite

Submachine Guns

Er en gruppe, der også fungerer bedst tæt på, men de har dog lidt mere at byde på ved større afstand også. I denne kategori finder du Silenced SMG, Compact SMG, Submachine Gun og Tommy Gun. Her må man som spiller finde den, der passer bedst til sin play style.

Silenced SMG er ikke den stærkeste, men dens silencer gør, at man kan nå at få et par skud af, inden fjenden får lokaliseret én. Compact SMG er meget kraftfuld tæt på, men på afstand kan den ikke meget. Submachine Gun er en god mellemting mellem de forskellige, ligesom Heavy var med Shotguns. Tommy Gun opfører sig mere som en AR, og er derfor et godt overallvåben.

submachine-gun-i-fortnite

Assault Rifles

Er din ven på mellem til lang afstand. I denne kategori findes M16, SCAR, Burst, FAMAS, Thermal Scoped AR og Scoped AR. De to scoped varianter er mest til at poke fjender på afstand, hvor de andre kan gøre mere skade tæt på og især mod bygninger. M16 og SCAR er grundlæggende de samme våben, men M16 findes max i rare, hvor du kan finde SCAR i epic og legendary. Det samme er tilfældet med Burst og FAMAS, hvor Burst max kan være rare.

assault-rifle-i-fortnite

Explosives

Er en komponent i Fortnite, som kan være meget vigtig i end game. Der findes tre slags explosive weapons. Først har vi Grenade Launcher, som kan skyde 6 granater af meget hurtigt. Denne kommer i rare, epic og legendary. Samme rarities ser vi i Rocket Launcher, som dog kun skyder ét skud af, hvorefter den skal reloade. Begge disse bruges bedst mod bygninger, men de skader også meget til fjender.

Til sidst finder vi Remote Missile, som ganske rigtigt er et missil, man kan affyre og derefter styre i en bestemt periode. Her kan man søge efter fjender eller skyde mere præcist ind ad vinduer. Bemærk, at ens character står stille og er meget blottet, når man bruger den.

explosive-i-fortnite

Snipers

Er det, der gør, at du aldrig skal sidde og heale uden at bygge dig inde først. Her har vi Semi-Auto Sniperen, der ikke skader meget, men som til gengæld kan skyde 10 skud af hurtigt, inden den skal reloade. Bolt Action Sniperen skader meget, men dér har du kun én chance, inden du skal reloade.

Befinder du dig lidt tættere på fjenden, så er Hunting Rifle et godt valg, da den har en bedre firerate og et Iron Sight, der er nemmere at sigte med på medium range. Som den sidste og fjerde sniper har vi Heavy Sniper, der skader ekstremt meget, men som har en meget lang reload time. Især mod bygninger er den stærk, da den kan ødelægge hvad som helst på ét skud. Bogstaveligt talt.

sniper-i-fortnite

Pistoler

Fortjener også en gennemgang, selvom de som regel kun anvendes, hvis man ikke kan finde andet. Revolver, Pistol, Suppressed Pistol, Hand Cannon og Dual Pistols. Ja, der er ikke så få, men lad os prøve at danne et overblik. Revolver er en seksløber, der skader godt, men som tager noget tid at reloade.

Pistol kan skyde meget hurtigt, men den er ikke særlig præcis, og så skader den ikke fantastisk meget. Suppressed Pistol er fin på medium range, men den kan ikke noget, som en AR ikke kan. Hand Cannon er ekstremt god, hvis man enten har godt aim, eller hvis man er heldig. Rammer den i hovedet, skader den 150, hvilket efterlader dine fjender i en dårlig situation. Dual Pistols skal bruges som en shotgun, da de er ekstremt upræcise på bare medium range allerede.

pistoler-i-fortnite

Minigun & Light Machine Gun

Er to sjove størrelser, der får en kategori for sig selv. Minigun har intet magasin. Det betyder, at den kan skyde non-stop, til du løber tør for skud. Da du har 900 skud til den, er dette et godt våben til at regne kugler nedover dine modstandere. Light Machine Gun er god mod bygninger, men hvis du håber på at dræbe nogen på medium range, bliver du skuffet.

minigun-i-fortnite

Throwables

Betegner ting, man kan kaste. I kategorien har vi selvfølgelig granater. Du kan holde 10 af gangen, og de skader ret godt. Boogie Bombs kan kastes på fjender, så de begynder at danse. De kan ikke gøre noget. Skyd dem, før effekten er væk. Impulse Grenades skaber et kraftfelt, der skubber dig selv, dine teammates og fjender væk. De kan fx bruges til at skubbe en fjende udover kanten på et bjerg.

Port-A-Fort er en anden throwable, der ikke er tænkt som direkte offensiv. Med denne kan du bygge et fort på ingen tid. Dér, hvor den lander, vil et treetagers fort blive bygget, som du kan stå i og skyde dine fjender. Remote Explosives giver måske sig selv. Disse kan lægges steder og aktiveres, når du synes. En Clinger er en svupper med eksplosiver på. Den kan kastes på fjender eller enhver overflade, hvor den vil sidde fast og eksplodere efter en kort tid. Stink Bombs skaber en sky af gas, som skader fjender, der er i den.

grenade-i-fortnite

Items

Udover våben kan du også finde en masse forskellige items på map’et. Disse kan give HP og Shield. De kan også give dig andre muligheder i forbindelse med movement. Herunder får du en oversigt over essentielle items:

 • Bandages: Healer dig, men de kan max få dig op på 75 HP
 • Med kits: Healer også, men disse giver dig 100 HP
 • Minis: Giver 25 shield per styk, men de kan max give 50 shield
 • Shield Potion: Giver 50 shield per styk, og de kan give op til 100 shield
 • Slurp Juice: Giver 50 HP/shield over tid. Hvis du mangler 20 HP vil du f.eks. få 20 HP og 30 shield
 • Chug Jug: Tager lang tid at drikke, men til gengæld får du 100 HP og 100 shield
 • Æbler: Ligger på jorden, og de kan ikke samles op. Hvis du spiser dem, får du 5 HP
 • Svampe: Sidder i jorden, og de kan ikke samles op. Hvis du spiser dem, får du 5 shield

Ekstra

Nogle ting kan ikke drikkes for at få liv, men skal derimod tages på eller sættes på vægge og gulve. I Fortnite kan du blandt andet finde en såkaldt ”busk”. Dette er en item, du kan bruge, hvorefter du er forklædt som busk. Hvis du sidder stille med den på, er du meget sværere at se.

Bounce Pads kan sættes på vægge, trapper og gulve, og hvis du går over dem, bliver du skubbet i en retning. Du tager ikke fall damage, hvis du hopper med en bounce pad.

Cosy Campfire skal sættes på gulve, og det giver 2HP hvert sekund i 25 sekunder til alle, der står ved det

Launch Pads skal placeres på gulve, og når du bruger dem, flyver du op i luften og kan sprede din glider ud igen og svæve til jorden.


Hvis du mener, vi mangler noget, er du velkommen til at kontakte os på info@rawgaming.dk.